VISITES GUIADES

Si vens tú, o vens en parella, en familía o  amb uns quants amics o amigues ...
Si sou una
bona colla...
Agenda

#JoEmQuedoACasa

Els guies de RubiGuiem ens quedem a casa i seguim treballant en la preparació

de visites i activitats culturals que esperem, poguem portar a terme el més aviat possible. També seguirem publicant, com sempre,

històries i curiositats de Rubí al nostre facebook i instagram.

Entre tots i totes, ho aconseguirem!

Visites guiades a Rubí

INFORMACIÓ I CONDICIONS

DESCOBRIR RUBÍ

Aquesta visita està pensada per les persones que volen conèixer els aspectes més importants de la història i patrimoni de Rubí. Una visió general de la ciutat que permet descobrir dos mil anys d'històries i llocs tant emblemàtics com l'Esglèsia de Sant Pere, l'Ajuntament, l'Escardívol, el Celler Cooperatiu o l'Antiga Estació i els carrers i places amb més encant.

RUBÍ EN BLANC I NEGRE

La visita "Rubí en blanc i negre" consisteix en un recorregut des del Casino fins a l'Estació. A partir de fotografies d'arxiu en blanc i negre coneixerem històries i anècdotes dels edificis, botigues i personatges del passat de la nostra ciutat: el primer guardia de tràfic, el primer sortidor de benzina, etc. Una passejada pel Rubí dels segles XIX i XX que us farà viatjar en el temps.

HISTÒRIES DE CARRERS I PLACES

Els carrers i places de Rubí amaguen històries sorprenents i ben curioses. Perquè la Plaça de Salvador Allende està pintada de colors? Qui va ser el Doctor Guardiet que dòna nom a la Plaça de l'Esglèsia? Sabies que pel Carrer de Montserrat antigament hi baixava un torrent? Sabies que un tram del Passeig de la Riera molt probablement coincideix amb l'antiga Via Heràclea? Deixa't sorprendre per Rubí!

L'ARQUEOLOGIA A RUBÍ

L'Arqueologia és una ciència, germana de la història, que permet estudiar el passat humà a través dels vestigis materials. En aquesta visita descobrirem el passat iber i romà (s. V aC - s.V dC) de Rubí a través dels diferents jaciments arqueològics que s'amaguen sota terra. Un recorregut sorprenent des de l'Esglèsia de Sant Pere, passant per Can Fatjó i acabant a la sala d'exposicions del Museu Municipal del Castell de Rubí.

RIVO RUBEO, RUBÍ MEDIEVAL

La primera referència escrita que parla de Rivo Rubeo data del 986. Una petita comunitat s'aplega a l'empar del primigeni Castell de Sant Genís i l'Esglèsia de Sant Pere. Però l'any 1233 el Senyor Berenguer de Rubí construeix el nou castell amb el beneplàcid del Rei Jaume I. Poc a poc comença a perfilar-se el nucli urbà de Rubí, sempre envoltat de masos. Una visita guiada fascinant a través de la història medieval de la nostra ciutat.

L'ESGLÉSIA MIL·LENÀRIA

L'Església de Sant Pere i el seu espai circumdant són l'origen de Rubí. Més de mil anys d'història s'expliquen en aquesta visita, a través dels secrets arqueològics amagats sota terra, les pedres que deixen entreveure el passat i les anècdotes de les persones que coneixen de prop aquest emblemàtic monument.

RUBÍ, VILA DE VI

Proposem un recorregut pel Rubí dels segles XIX al XX, al qual descobrirem la tradició vinícola de la vila: cultiu, producció, cellers i moltes curiositats. La visita conclou amb un pica-pica i una copa de vi.

RUBÍ INDUSTRIAL

 La industrialització dels segles XIX i XX va arribar i es va implantar fort a Rubí. Moltes fàbriques, sobretot tèxtils es van instal·lar prop de la riera. Aquesta nova economia va canviar la forma de vida dels rubinencs i a poc a poc va suplantar la producció vinícola. 

EL MODERNISME A RUBÍ

Rubí té un ric patrimoni modernista de finals del segle XIX i principis del XX. Gràcies a l'arribada del ferrocarril l'any 1918 nombrosos burgesos barcelonins van escollir Rubí com a vila d'estiueig. El bucòlic Rubí d'aleshores estava envoltat de vinyes, parcs i jardins amb fonts i gaudia d'una intensa vida cultural.

EL LLEGAT DELS GERMANS RIBAS

Frederic, Lluis i Rosend van ser els tres germans Ribas que van deixar un important llegat a Rubí. D'una banda, eren els propietaris del Vapor Nou, la fàbrica de velluts situada a vora la Riera. D'altra banda, al seu testament van deixar la voluntat i el pressupost necessari per construïr les Escoles Ribas, un dels més bells edificis modernistes de la ciutat. En aquesta visita descobrirem la seva història i els dos edificis protagonistes del seu llegat.

ELS INDIANS QUE VAN FER FORTUNA

La Plana de Can Bertran es va convertir a principis del segle XX en una zona residencial de Rubí on es van edificar una sèrie de cases i torres noucentistes i modernistes. Els seus propietaris eren principalment indians, és a dir, rubinencs que van fer fortuna a Amèrica i que van tornar a casa. Aquesta visita permet conèixer la història i les cases d'aquells rubinencs que van deixar tan preuat llegat arquitectònic a la ciutat.

RUBÍ EN FEMENÍ

Sovint la història està escrita i protagonitzada per homes. Aquesta visita permet conèixer la història i vivències de dones rubinenques que mereixen ser conegudes: treballadores tèxtils, polítiques, escriptores, dones lluitadores i fortes que han deixat la seva empremta a la nostra ciutat.

ESCENARIS DE LA GUERRA CIVIL

En aquesta visita no parlarem d'història, sinó de vivències. La Guerra Civil va suposar un abans i un després per aquella bucòlica vila que era Rubí l'any 1936. Que va passar a Rubí durant la guerra? Com va entrar l'exèrcit nacional? Descobriu els escenaris i els testimonis en aquesta visita que us farà viatjar en el temps.

1962: EL QUE L'AIGUA S'EMPORTÀ

La rierada és un dels fets històrics més coneguts i tràgics del Vallés. Farem un recorregut per recordar com era el Rubí d'abans que l'aigua se l'emportés i parlarem sobre la recuperació i renovació posterior a aquell 25 de setembre. Coneixerem els detalls del que va passar aquella nit a través de testimonis, retalls de premsa, imatges i molt més.

Totes les visites són guiades per Guies Oficials de Catalunya, habilitats/des per la Generalitat.

Les visites guiades es realitzaran amb un mínim de 5 persones i un màxim de 20.

En cas d'anul·lació per falta d'inscrits o per causes climàtiques, s'avisarà amb un mínim de 24h via e-mail o telèfon i es propossarà una nova data.

Es recomana presentar-se 10 minuts abans al punt de trobada per tal de començar puntuals.

El pagament de la visita es realitza a l'inici de la mateixa.

Cada visita guiada té una tarifa diferent, depenent de les característiques d'aquesta. El preu es troba indicat a la "Cartellera".

Els nens i nenes menors de 10 anys no paguen, excepte quan es tracti d'activitats especialment dirigides a ells i elles.

En el cas de tenir places reservades i no poder assistir, es prega que ens aviseu amb tota l'antelació possible per poder oferir-les a altres persones.

Per reservar les vostres places, si us plau, posseu-vos en contacte amb nosaltres indicant dia de la visita i número d'assistents.